Gästbloggare Maria Sandgren

06.09.2021

Hej,

Maria Sandgren heter jag, specialistsjuksköterska kirurgisk vård och har fått den stora äran att gästblogga.

Min relation till löpning har förändrats under åren. Från att inte sprungit alls till en naturlig del i mitt liv. Sedan skolgymnastiken har jag negativa upplevelser i form av prestationskrav, måsten och att löpningen uppfattades "jobbig". Efter flytten till Linköping för studier och jobb reste jag och min mamma runt i världen på "loppresor" en gång per år vilket gav en fantastisk möjlighet att uppleva nya platser och samtidigt umgås med sin mamma. Bland annat sprang jag en halvmara i Peking med start på Himmelska fridens torg. Då var loppen en motivator och ett sätt att hålla igång löpningen till vardags. Nu, som småbarnsmamma, innebär löpningen återhämtning. Jag får en stund för mig själv och en möjlighet att tänka en hel tanke utan att bli avbruten. Jag kommer ut och kan röra mig i den takt jag vill och vart jag vill.

För tillfället undviker jag att ha prestationsmål kopplat till löpningen. Jag läser sista året på en master i förbättringskunskap och ledarskap så jag försöker att undvika att lägga till ytterligare krav i min vardag. Istället har jag satt upp genomförandemål och känslomässiga mål. Jag har bokat in tid i min kalender avsatt för löpning. Mitt övergripande mål är 30 minuter fysisk rörelse per dag. Tidigare hade vi hund och då fick jag det gratis, men sedan hon dog förra året krävs en aktiv handling. Och i en tidspressad vardag behöver även det, "må-bra-tid", planeras in för att det ska bli prioriterat. I den arbetsfunktionen jag har nu, som vårdutvecklare på en kirurgisk vårdavdelning, har jag möjlighet till träning innan arbetet. Visby lasarett är vackert beläget så rundan jag springer tre dagar per vecka, "hälsans stig", går först på en stig i "skogen" nedanför en klipphäll och följer sedan vattnet tillbaka. Jag älskar att följa årstiderna i skogen, höra vågorna från havet och känna vinden som biter i mina kinder. Jag brukar avsluta med ett dopp (ja, året om!) innan jag går in och börjar min dag. För mig finns ingen bättre start på dagen och tänk vilken vardagslyx.

Även i år är jag NFSK's (nationella föreningen för sjuksköterskor i kirurgisk vård) ambassadör i loppet Sjuksköterskor springer för livet och det är jag stolt över. Vi som förening vill i år bidra med 40 mil under perioden och självklart vill vi vinna priset som den förening som bidrog med flest mil. I samband med kirurgiveckan v. 34 utmanade vi de andra delföreningarna i Svensk kirurgisk förening i en digital Kirurgimil. För det är så sant, vi kan inte vårda andra om vi inte först tar hand om oss själva. Din hälsa först.